Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Арт-об’єкт «Коло Єдності» прикрасив оновлену Хортицю

Дата: 20.10.2021 14:09
Кількість переглядів: 219

 

Фото без опису

До численних свят, які у Запоріжжі відзначали 14 жовтня, було урочисто презентовано результати першого етапу реконструкції острова Хортиця, за програмою Президента України «Велике будівництво».

Зокрема, величезну цікавіть гостей заповідника викликав оновлений оглядовий майданчик з флагштоком на Пагорбі Єдності – його прикрасив новий арт-об’єкт «Коло Єдності»

Коло єдності – символ єднання, суспільної згоди ще з часів славетного козацтва. Саме колом козаки вирішували важливі питання, чули одне одного, гуртувалися перед викликами. Такий сенс автори вкладають у сучасний арт-об’єкт на Хортиці – металеве кільце заввишки 7 метрів з кортеновим покриттям. 

Творчим керівником колективу авторів арт-об’єкту виступив Богдан Кривошея.

– Ми довго міркували над символічним арт-об’єктом, що поєднає в собі історичне значення острова  Хортиця та, водночас, стане сучасним символом. Адже оновлена Хортиця потребує нових сенсів. У точці перезавантаження завжди виникає цілий культурний пласт, який залишиться на багато поколінь вперед. Уже давно неактуальні монументальні пам’ятники-споруди, на які люди дивляться знизу догори, неможливо змусити мистецтво бути пропагандистським. Нині глядач має свободу переосмислювати події та об’єкти, робити їх частиною власної історії, – розповів Богдан Кривошея.

Творці проекту переконані, що новий арт-об’єкт стане місцем тяжіння для туристів, адже тут вийдуть чудові та незвичайні світлини. Більше того, саме форма кола найбільш доречна та вдала для такого знакового об’єкту, як Пагорб Єдності.

– Проста та довершена фігура кола з давніх давен була символом сонця як джерела життєдайного вогню. Сонце - вічна причина примирення та гармонії стихій, поступовості змін пори року, невпинності часу та обертання колеса людського життя. Адже сама назва острова Хортиця походить від імені давньослов’янського Бога Сонця – Хорса. Існування у слов'ян божеств й культів, пов'язаних з Сонцем, не викликає сумнівів. Тобто, сонце – це символ Хортиці з давніх давен. І цей арт-об’єкт навіть дозволяє «ловити» сонце поглядом, комунікує людину з небесним світилом, – вважає керівник Національного заповідника Максим Остапенко. 

На думку очільника Запорізької області Олександра Старуха, новий арт-об’єкт додає Хортиці важливий глобальний сенс та актуалізує острів  як місце суспільної згоди. 

– «Коло Єдності» – це символ об’єднання заради майбутнього. Так, саме колом козаки ухвалювали рішення, і варто повернути острову славу місця  суспільної згоди. Вже зараз йде активна робота над реконструкцією музейного простору, однією з функцій якого є дати локацію для обговорень суспільно важливих тем, питань локального та національного значення. Згодом цей простір може збирати навіть спільноту світових лідерів. Адже саме Хортиця – острів посередині Дніпра, сакральне місце між двох берегів – завжди виступала місцем об’єднання, - заявив голова облдержадміністрації Олександр Старух. 

Арт-об’єкт «Коло Єдності» встановлено в рамках національного проєкту відродження острова Хортиця, який стартував у 2021 році. Відродження острова Хортиця - ініціатива Президента України Володимира Зеленського. Реконструкція триває завдяки взаємодії державної влади з соціально відповідальним бізнесом.

Хортиця перетворюється на сучасний простір для культури, туризму, духовності, відпочинку, саморозвитку. Про те, що, Хортиця стане першим в Україні безбар'єрним туристичним об'єктом, де філософія безбар'єрності буде розкрита в різних сенсах, заявила перша леді Олена Зеленська під час свого візиту до Запоріжжя. Відродження Хортиці в пріоритетній зоні відповідальності заступника керівника Офісу Президента та координатора президентської програми «Велике будівництво» Кирила Тимошенка. Саме Кирило Тимошенко неодноразово заявляв, що мета програми - за декілька років комплексно оновити 150 об’єктів культурної спадщини країни.Фото без опису


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь