Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Актуальні питання призначення і надання субсидій на оплату житлово-комунальних послуг та тенденції у пенсійному забезпеченні

Дата: 29.09.2021 13:57
Кількість переглядів: 1708

Всі, хто потребує допомоги в оплаті комунальних послуг, отримають підтримку від держави, – Марина Лазебна

Джерело: Міністерство соціальної політики України

Субсидії отримають всі, хто потребує допомоги в оплаті комунальних послуг. Про це заявила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час прес-конференції.

«Механізм субсидій стабільно працюватиме за будь-якого перебігу опалювального сезону. Як би не змінювались тарифи, всі, хто потребує допомоги в оплаті комунальних послуг, обов’язково отримають підтримку від держави», – підкреслила Марина Лазебна.

Вона зауважила, що після посилення цільового характеру виплат субсидії отримають родини, які їх насправді потребують, і для яких це питання життєво важливе.

Міністр зазначила, що у держбюджеті на цей рік на виплату субсидій передбачено 35,2 млрд гривень. «На сьогодні всі заявки органів соціального захисту населення на виплату житлових субсидій населенню фінансуються Мінсоцполітики в повному обсязі. Також у Верховній Раді знаходиться законопроект, який передбачає збільшення фінансування субсидій у цьому році ще більш ніж на 12 млрд гривень», - повідомила Марина Лазебна.

Вона зазначила, що у разі збільшення комунальних тарифів розмір субсидій буде збільшуватися автоматично. «Жодних додаткових заяв чи інших документів від людей не потрібно. Якщо ж людина не отримувала субсидію, але через зростання тарифів їй знадобилась така допомога, вона може звернутись за нею в будь-який момент. І субсидію призначать одразу в місяць звернення», – пояснила Марина Лазебна.

Вона також підкреслила, що для мешканців регіонів, які потраплять до «червоної зони» внаслідок поширення епідемії COVID-19, автоматично на 50% будуть збільшені норми споживання основних комунальних послуг при розрахунку субсидій. «Коли люди вимушено знаходяться вдома, працюють з дому, діти вчаться дистанційно, вони споживають більше води, газу та електрики. Збільшення норм споживання відбудеться автоматично», – сказала Марина Лазебна.

Міністр додала, що минулого опалювального сезону субсидію на оплату житлово-комунальних послуг отримувало близько трьох мільйонів домогосподарств. Мінсоцполітики очікує, що цього сезону буде співставна цифра. Станом на вересень житлова субсидія призначена вже майже 2,5 мільйонам домогосподарств, з них автоматично ? майже двом мільйонам. Заяви від людей продовжують надходити, процес призначення триває.

Згідно з очікуваннями Мінсоцполітики, середній розмір субсидії на оплату житлово-комунальних послуг в опалювальному сезоні 2021?2022 років складатиме близько двох тисяч гривень.

 

У 2021 році за ініціативою Мінсоцполітики були підвищені всі страхові пенсії

Джерело: Міністерство соціальної політики України

У цьому році були підвищені всі страхові пенсії, а саме для 10,3 мільйонів пенсіонерів. Про це заявила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час прес-конференції.

Вона зазначила, що це вдалося зробити завдяки кільком крокам: з 1 березня пенсії зросли в результаті індексації; з 1 липня – у зв’язку із підвищенням прожиткового мінімуму та встановленням доплати до пенсій, які не індексувались протягом попередніх двох років. «Також з 1 липня до 2 тисяч гривень ми підвищили військовим пенсії, які не збільшувались з 2018 року. А ще – на 2000-2500 гривень зросли пенсії людям з інвалідністю, які постраждали внаслідок аварії на Чорнобильській АЕС», – пояснила Марина Лазебна.

Міністр нагадала, що вже за декілька днів, з 1 жовтня, доплати до пенсії почнуть отримувати люди віком 75-80 років у рамках розширення «вікової лінійки» доплат, ініційованої Президентом України. А з 1 грудня зростуть пенсійні виплати у зв’язку із збільшенням прожиткового мінімуму. У результаті збільшення мінімальної заробітної плати до 6 500 грн мінімальна пенсія для людей старших за 65 років за наявності повного страхового стажу (для жінки - 30 років страхового стажу та 35 років - для чоловіка) збільшиться до 2600 грн.

За даними Мінсоцполітики, наразі середня пенсія становить 3 867 грн, її розмір збільшився на 25% за останні півтора роки.

«Середні цифри важливі, щоб відслідковувати тенденції, але вони не розкажуть, як живуть люди. Для цього треба дивитись глибше, по групах пенсіонерів. Тому всі програми підвищення пенсій ми робили максимально адресними, щоб в першу чергу підняти найменші пенсії. Адже, коли прийшов наш Уряд, 4 мільйони людей отримували пенсії нижчі двох тисяч гривень», – зауважила Марина Лазебна.

Міністр зазначила, що в результаті поетапних підвищень для 2 мільйонів 300 тисяч пенсіонерів пенсії вже перевищили дві тисячі гривень. «І ми не зупиняємось. Вже з середини наступного року пенсій менше двох тисяч гривень в країні не буде», – наголосила Марина Лазебна.

Вона також додала, що в результаті цільових програм кількість пенсіонерів, які одержують пенсію від трьох до чотирьох тис. грн, зросла на 50%, а тих, чиї пенсії становлять від чотирьох до п’яти тис. грн, - на 40%.

 

У 2022 році Уряд планує продовжити підвищення пенсій

Джерело: Міністерство соціальної політики України  

Уряд вже запланував послідовне підвищення пенсій на наступний 2022 рік. Про це повідомила Міністр соціальної політики України Марина Лазебна під час прес-конференції.

Вона зазначила, що у наступному році мінімальна пенсійна виплата у людини віком від 70 років при наявності страхового стажу 35 років у чоловіка та 30 років у жінки буде не меншою, ніж три тисячі гривень. «По-перше, з 1 березня пройде індексація пенсій. І я сподіваюсь, що у 2022 році вона відбудеться для всіх без виключення пенсіонерів за однаковими правилами. По-друге, реалізація президентської програми вікових доплат до пенсій, якою ми послідовно охоплюємо людей від 70 років, дає нам змогу вийти на нову мінімальну пенсійну гарантію», – пояснила Марина Лазебна.

Разом з тим, вона підкреслила, що наразі основні зусилля всіх гілок влади мають бути спрямовані на три ключові позиції: відновити справедливість в солідарній системі; запровадити обов’язкові пенсійні накопичення та стимулювати розвиток добровільних; забезпечити для кожної людини поважного віку доступність необхідних соціальних послуг гарантованого обсягу та якості відповідно до її індивідуальних потреб. Готується законопроект про реформу системи державних гарантій підтримки доходів непрацездатних осіб.

«На часі справжня, а не параметрична пенсійна реформа», – повідомила Марина Лазебна.

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь