Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Порядок приватизації земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства

Дата: 27.09.2021 14:08
Кількість переглядів: 250

Фото без опису

Відповідно до ст. 121 Земельного кодексу України громадяни України мають право на безоплатну передачу їм земельних ділянок із земель державної або комунальної власності для ведення особистого селянського господарства у розмірі не більше 2,0 гектара.

Що потрібно зробити для отримання у власність земельної ділянки для ведення особистого селянського господарства?

 

КРОК 1. Подати клопотання до міської, селищної або сільської ради за місцем знаходження бажаної земельної ділянки. У клопотанні необхідно зазначити цільове призначення земельної ділянки та її орієнтовні розміри. До клопотання додаються графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, погодження землекористувача (у разі вилучення земельної ділянки, що перебуває у користуванні інших осіб).

Орган місцевого самоврядування розглядає клопотання у місячний строк і дає дозвіл на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки або надає мотивовану відмову у його наданні.

КРОК 2. Після отримання дозволу на розроблення проекту землеустрою звернутися до  землевпорядної організації та укласти договір про виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки на земельну ділянку. Вартість та строки виконання робіт визначаються умовами договору. Термін виконання робіт не може перевищувати 6 місяців.

 

КРОК 3. Подати проект землеустрою на погодження до відділу Держгеокадастру. Погодження проекту землеустрою здійснюється протягом десяти робочих днів з дня його отримання, після чого особі надсилається лист з повідомленням про погодження проекту землеустрою або про відмову в такому погодженні. 

 

КРОК 4. Внести відомості про земельну ділянку до Державного земельного кадастру з присвоєнням їй кадастрового номера. Відповідно до ч. 4 ст. 24 Закону України «Про Державний земельний кадастр» для державної реєстрації земельної ділянки в Державному земельному кадастрі до відділу Держгеокадастру подається:

заява встановленої форми;

оригінал документації із землеустрою, яка є підставою для формування земельної ділянки, в паперовому та електронному вигляді.

Рішення про державну реєстрацію земельної ділянки в Державному земельному кадастрі або відмову в її реєстрації приймається протягом 14 днів з дня реєстрації заяви.

За результатами державної реєстрації земельної ділянки видається витяг з Державного земельного кадастру про земельну ділянку. Витяг містить всі відомості про земельну ділянку, внесені до Поземельної книги, в тому числі присвоєний під час державної реєстрації кадастровий номер земельної ділянки.

 

КРОК 5. Подати погоджений проект землеустрою до органу місцевого самоврядування, який у двотижневий приймає рішення про затвердження проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки та надання її у власність.

Рішення про затвердження проекту землеустрою є одночасно рішенням про передачу земельної ділянку у власність.

 

КРОК 6.  Зареєструвати право власності на земельну ділянку в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. Для цього необхідно звернутись в будь-який центр надання адміністративних послуг або до нотаріуса з наступними документами:

заявою встановленої форми;

документом, що посвідчує особу;

засвідченою копією рішення про безоплатну передачу земельної ділянки;

витягом із Державного земельного кадастру про земельну ділянку;

документом, що підтверджує внесення плати за державну реєстрацію права власності на нерухоме майно – в розмірі 0,1 прожиткового мінімуму для працездатних осіб (у 2021 році – 230 грн).

Державна реєстрація права власності на земельну ділянку проводиться у строк, що не перевищує п’яти робочих днів з дня реєстрації відповідної заяви в Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно. За результатами проведеної державної реєстрації видається витяг з Державного реєстру речових прав на нерухоме майно про проведену державну реєстрацію прав в електронній та (за бажанням заявника) в паперовій формі.

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до фахівців Оріхівського бюро Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з понеділка по п'ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою  м.Оріхів, вул.Покровська 58. У зв'язку з проведенням заходів спрямованих на запобігання поширенню на території України короновірусу COVID-19 на сьогоднішній день прийом громадян ведеться за попереднім записом за телефонами: (06141) 4-18-01.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь