Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Про боротьбу з карантинними рослинами

Дата: 14.07.2021 14:21
Кількість переглядів: 2360

Фото без опису

Для забезпечення сприятливого екологічного та санітарного стану сіл громади, збереження здоров'я і зменшення захворюваності людей на алергійні хвороби, інформуємо про необхідність боротьби з карантинними рослинами та бур’янами шляхом скошування, виривання з коренем, виполювання їх поблизу своїх садиб та офісів, на прилеглих і закріплених територіях.

Періодичність опадів та їх різка зміна сонячними променями створюють сприятливі погодні умови для росту карантинних рослин. На сьогодні самим масовим бур’яном України є амброзія полинолиста.

 

Амброзія полинолиста починає цвісти з кінця липня і закінчує в жовтні. Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин.

Амброзію полинолисту з повним правом можна назвати екологічно небезпечним бур'яном. Добре відомо, що пилок амброзії викликає у людей захворювання - амброзійний поліноз. У період цвітіння амброзії від цього захворювання страждає величезна кількість населення. У людей втрачається працездатність, опухають слизові оболонки верхніх дихальних шляхів та очі, з'являється нежить і сльозотеча, розвивається астма. Можуть також спостерігатися сильні головні болі, поганий сон або й безсоння, втрата нюху і смаку, знижена концентрація.

Амброзія засмічує посіви різних сільськогосподарських культур, сади, виноградники, присадибні ділянки. Як світлолюбна рослина, вона краще почувається на угіддях з порушеним природним покривом і на посівах просапних культур. У зв'язку з неможливістю використання гербіцидів на території міста, основний спосіб боротьби з амброзією - механічне знищення. На малих ділянках бажано знищувати бур'ян із корінням. Великі ділянки необхідно регулярно скошувати, не допускаючи появи насіння.

Згідно зі ст. 12 Закону України «Про карантин рослин», землекористувачі та власники земельних ділянок повинні виконувати фітосанітарні правила та здійснювати фітосанітарні заходи у межах прилеглих та закріплених територій, сприяти проведенню карантинних  заходів.

Чистота навколишнього середовища та здоров'я людей — проблеми, у вирішенні яких не можна стояти осторонь.  У зв’язку з цим, закликаємо всіх мешканців нашої громади привести до ладу свої прилеглі та закріплені території — не дати розповсюджуватись небезпечним карантинним бур’янам.

Збережемо чисте довкілля та здоров’я людей!


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь