Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Порядок зміни цільового призначення земельної ділянки, яка перебуває у приватній власності

Дата: 19.05.2021 11:32
Кількість переглядів: 317

Цільове призначення земельної ділянки – це її використання за тим призначенням, яке визначене на підставі відповідної технічної документації із землеустрою та чинного законодавства.

Відповідно до ст.19 Земельного кодексу України  землі України за основним цільовим призначенням поділяються на такі категорії:

а) землі сільськогосподарського призначення;

б) землі житлової та громадської забудови;

в) землі природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення;

г) землі оздоровчого призначення;

ґ) землі рекреаційного призначення;

д) землі історико-культурного призначення;

е) землі лісогосподарського призначення;

є) землі водного фонду;

ж) землі промисловості, транспорту, зв'язку, енергетики, оборони та іншого призначення.

Зміна цільового призначення земельних ділянок приватної власності здійснюється за ініціативою власників земельних ділянок.

 

КРОК 1. Оформлення нотаріально посвідченої заяви про зміну цільового призначення земельної ділянки.

 

КРОК 2. Розробка та погодження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки, яка перебуває у приватній власності

Проект землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки розробляється на замовлення власника земельної ділянки без надання дозволу органу виконавчої влади, органу місцевого самоврядування на його розроблення.

Для цього необхідно укласти договір із землевпорядною організацією. Відповідно до ст. 26 Закону України «Про землеустрій» розробниками документації із землеустрою є юридичні особи, що володіють необхідними технічним і технологічним забезпеченням та у складі яких працює за основним місцем роботи не менше двох сертифікованих інженерів-землевпорядників, які є відповідальними за якість робіт із землеустрою та фізичні особи - підприємці, які володіють необхідним технічним і технологічним забезпеченням та є сертифікованими інженерами-землевпорядниками, відповідальними за якість робіт із землеустрою.

Після розробки проект землеустрою подається на погодження до відділу Держгеокадастру. Погодження проекту землеустрою здійснюється протягом десяти робочих днів з дня його отримання. 

 

КРОК 3. Затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки.

Після погодження проект землеустрою подається на затвердження:

щодо земельних ділянок, розташованих у межах населеного пункту, - до сільської, селищної, міської ради;

щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, - до районної державної адміністрації, а щодо земельних ділянок, розташованих за межами населених пунктів, що не входять до території району, або в разі якщо районна державна адміністрація не утворена, - до обласної державної адміністрації.

Орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування у місячний строк з дня отримання погодженого проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки приймає рішення про затвердження проекту землеустрою та зміну цільового призначення земельної ділянки.

Відмова органу виконавчої влади чи органу місцевого самоврядування у зміні цільового призначення земельної ділянки або залишення клопотання без розгляду можуть бути оскаржені до суду.

 

КРОК 4. Отримання витягу з Державного земельного кадастру із зміненим цільовим призначенням земельної ділянки

Після затвердження проекту землеустрою щодо зміни цільового призначення земельної ділянки, даний проект подається державному кадастровому реєстратору до відділу Держгеокадастру з метою внесення відомостей про зміну цільового призначення до Державного земельного кадастру.

До проекту землеустрою додається обмінний файл у форматі XML, який містить певний перелік даних, що спрощують реєстратору внесення відомостей про земельну ділянку до Державного земельного кадастру.

 

Подавати заяву про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно у звязку із зміною цільового призначення земельної ділянки непотрібно, оскільки дана інформація вноситься до нього автоматично.

 

УВАГА!!! З 24 липня 2021 року полегшується процедура зміни цільового призначення земельних ділянок у зв’язку з набранням чинності Закону України від 17 червня 2020 року № 711-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо планування використання земель». 

Власник земельної ділянки може самостійно прийняти рішення про зміну цільового призначення земельної ділянки в межах функціональних зон. Проект землеустрою не потрібно розробляти у разі, якщо земельна ділянка, цільове призначення якої змінюється, розташована у межах функціональних зон, визначених містобудівною документацією на місцевому рівні, та відомості про функціональну зону, в межах якої розташована земельна ділянка, внесені до Державного земельного кадастру, або, якщо такі відомості не внесені до кадастру, на підставі витягу з містобудівної документації, для зміни цільового призначення земельної ділянки. 

У такому разі землевласник може самостійно звернутися до відділу Держгеокадастру із заявою про зміну цільового призначення земельної ділянки в межах визначеного виду функціонального призначення території без прийняття відповідних рішень органом виконавчої влади або місцевого самоврядування. 

У разі, якщо формується нова земельна ділянка із зі складу земель державної або комунальної власності проект землеустрою потрібно виготовляти.

 

Для отримання юридичних консультацій з будь-яких питань, захисту порушених прав Ви можете звернутися до фахівців Оріхівського бюро Запорізького місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги, з понеділка по п'ятницю з 8-00 до 17-00 за адресою м.Оріхів, вул.Покровська, буд.58. У зв'язку з проведенням заходів спрямованих на запобігання поширенню на території України короновірусу COVID-19 на сьогоднішній день прийом громадян ведеться за попереднім записом за телефонами: (06141) 4-18-01,  066 403 32 24.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь