Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Нововведення Кодексу України з процедур банкрутства

Дата: 12.12.2019 13:22
Кількість переглядів: 525

Фото без опису

21 жовтня 2019 року почав діяти новий Кодекс з процедур банкрутства.

Позитивний момент, пов'язаний із прийняттям Кодексу з процедур банкрутства це скорочення судових процедур  і строків. Тепер, відповідно до статті 6 Кодексу щодо боржника - юридичної особи застосовуються тільки три судові процедури: розпорядження майном боржника, санація боржника, ліквідація банкрута.

У Законі України  «Про відновлення платоспроможності боржника або визнання його банкрутом» № 2343, який діяв до 21 жовтня 2019 року, процедур були чотири, але процедура мирової угоди (стаття 7) тепер буде скасована.

Для кожної з трьох процедур Кодекс з процедур банкрутства установлює максимальні строки, і ці строки не підлягають продовженню, а провадження у справі про банкрутство тепер не може бути припинене (частина 17 статті 39 Кодексу з процедур банкрутства). 

Ініціація процедури банкрутства у зв'язку з уведенням Кодексу з процедур банкрутства значно спрощується. Якщо згідно із Законом № 2343 для подання кредитором заяви до суду про відкриття провадження у справі про банкрутство необхідно було виконати ряд умов (до суду можна було звернутися, якщо сума безперечних вимог кредитора (кредиторів) до боржника сукупно становить не менше 300 мінімальних заробітних платні і ці вимоги не задоволені протягом трьох місяців – стаття 10 Закону № 2343). А ось Кодекс з процедур банкрутства такої вимоги не висуває. У статті 8 Кодексу просто сказано, без будь-яких умов, що право на звернення до суду із заявою про відкриття провадження в справі про банкрутство має боржник, кредитор. Правда, тепер, відповідно до частини 2 статті 34 Кодексу з процедур банкрутства, подаючи заяву про відкриття провадження потрібно крім сплати судового збору авансувати винагороду арбітражному керівникові в сумі 3 мінімальних заробітних платні за три місяці виконання повноважень.

Ще одна новина, що вводиться Кодексом з процедур банкрутства: процедури щодо відновлення платоспроможності стосовно фізичних осіб. Причому, якщо Закон № 2343 передбачав можливість порушення справи про банкрутство тільки стосовно фізичних осіб у зв'язку з їх підприємницькою діяльністю (стаття 90 Закону № 2343), то тепер відкриття судового провадження у справі про банкрутство можливе і стосовно фізичних осіб, які не є підприємцями. Темі відновлення платоспроможності фізичних осіб присвячена в Кодексі ціла книга (книга четверта, статті 113–137). Відповідно до статті 135 Кодексу з процедур банкрутства, якщо фізична особа буде визнана судом банкрутом, то для цієї особи настають такі наслідки: протягом 5 років після визнання банкрутом фізична особа зобов'язана перед укладенням договорів позики, кредитних договорів, договорів поручництва або договорів застави письмово повідомляти про факт своєї неплатоспроможності інші сторони таких договорів; протягом 3 років після визнання банкрутом фізична особа не може вважатися такою, що має бездоганну ділову репутацію. А це означає, що протягом цього строку банкрут не має права займатися деякими видами діяльності.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій

Зареєструватись можна буде лише після того, як громада підключить на сайт систему електронної ідентифікації. Наразі очікуємо підключення до ID.gov.ua. Вибачте за тимчасові незручності

Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь