Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

«Як виховати патріота України?»

Дата: 06.09.2019 14:56
Кількість переглядів: 873

Фото без опису

Патріотизм (грец. πατρι?της — співвітчизник, грец. πατρ?ς та лат.   patria — батьківщина) – громадянське почуття, змістом якого є любов до батьківщини і готовність пожертвувати своїми інтересами заради неї, відданість своєму народові, гордість за надбання національної культури, особливе емоційне переживання своєї приналежності до країни і свого громадянства, мови, історії, традицій, готовність діяти в інтересах вітчизни та постати на її захист у разі необхідності.

У повсякденному житті ми, як правило, не замислюємось над змістом поняття «патріотизм». Та й у наш час, коли буває важко забезпечити свою родину, далеко не кожен готовий пожертвувати своїми інтересами заради держави. Тому частина населення України не бажає бути патріотами. Звичайно, тут діють ще й інші фактори, такі, як слабкість історичної пам’яті та переважно атеїстичний спосіб мислення.

Багаторічний вплив радянської пропаганди, метою якої було виховання радянської людини (відданого партії атеїста), спричинив формування низки негативних рис характеру сучасного українця: нечіткість національної ідентичності, пасивність, слабкість етичних орієнтирів.

З іншого боку, зловживання радянських урядовців призвели до тотальної зневіри людей у державі. Зневірені батьки виховали покоління 1980-х, 1990-х років, а їхні діти виховують уже своїх дітей.

Та все ж Україна має понад тисячолітню історію державності, українська нація є однією з провідних у Європі, українські традиції та культура є багатими, самобутніми та мають потужне духовне підґрунтя.

З відновленням незалежності України в 1991 році перед владою постало завдання відродження української нації, формування громадянського суспільства та правової держави.

Протягом цих 28 років органи влади, державні та комунальні установи, громадські організації вживали різноманітних заходів для виховання громадян України в дусі поваги до Конституції і законів України, її державних символів, до державної мови, історичного минулого та духовної й культурної спадщини України.

У 2014 році питання виховання патріота України постало з новою силою. Щоб надати системності роботи органів державної влади, органів місцевого самоврядування, державних, комунальних установ, громадських організацій Указом Президента України від 13 жовтня 2015 року № 580/2015 було затверджено Стратегію національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2016 - 2020 роки.

Задля активізації взаємодії органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань у питаннях національно-патріотичного виховання Указом Президента України від 18 травня 2019 року № 286/2019 затверджено нову Стратегію національно-патріотичного виховання (далі – Стратегія).

У Стратегії особлива увага звертається на формування активної громадянської та державницької позиції, почуття власної та національної гідності українців, усвідомлення громадянами досягнень Українського народу, його інтелектуальних, духовних та інших надбань, виховання готовності громадянина до виконання обов’язку із захисту незалежності та територіальної цілісності України.

Міністерство юстиції України, до завдань якого входять формування та реалізація державної правової політики, виконує важливу функцію відновлення довіри громадян до влади. Для цього Мін’юст розробляє проекти законів та інших нормативно-правових актів, здійснює правову експертизу проектів законів, інших актів законодавства, здійснює державну реєстрацію нормативно-правових актів, координує нормотворчу діяльність у міністерствах та інших центральних органах виконавчої влади.

Також Міністерство юстиції України та його територіальні органи безпосередньо працюють з громадянами в рамках загальнонаціонального правопросвітницього проєкту «Я маю право!» (далі – проєкт ЯМП!). Фахівці органів юстиції дають людям знання про їхні права та обов’язки, навчають, як захистити свої права. Таким чином, органи юстиції роблять свій внесок у формування громадянської компетентності, підвищення правової та національної свідомості українців.

Упевнений, що спільними зусиллями органів державної влади, органів місцевого самоврядування та громадських об’єднань можна реалізувати завдання Стратегії – формування національно-культурної громадянської ідентичності, національно-патріотичного світогляду, збереження та розвиток суспільно-державницьких та духовно-моральних цінностей Українського народу.

 

Начальник Головного територіального

управління юстиції у Запорізькій області                            С.А.Васильцов

 

 


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь