Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

Детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин

Дата: 23.10.2018 16:00
Кількість переглядів: 500

Актуальною темою сьогодення є боротьба з виплатою заробітної плати у «конвертах», детінізація заробітної плати та легалізація трудових відносин.

Підприємства, установи, організації та громадяни – суб’єкти підприємницької діяльності при виплаті заробітної плати повинні дотримуватись чинного законодавства, нести відповідальність за навмисне ухилення від сплати податків і порушення норм законодавства щодо виплати заробітної плати.

Незважаючи на вимоги діючого законодавства України, численні роз’яснення для працюючих з цього приводу в засобах масової інформації оформлення найманих працівників поза вимогами законодавства продовжує бути серйозною проблемою.

«Тіньова» заробітна плата, як і «тіньова» зайнятість сприяють формуванню «тіньового» сектору економіки України, що призводить до того, що бюджет країни не отримує відповідні кошти. За оцінками експертного середовища, сектор «тіньової» зайнятості населення країни знаходиться в межах 30 - 40 % від легального.

Використання найманої праці без належного оформлення трудових відносин містить в собі багато негативних ризиків для працюючих, і перша серед них - це втрата страхового стажу для призначення пенсії, неможливість отримання оплачуваного лікарняного, відмова у призначенні всіх видів державної соціальної допомоги та субсидії зокрема.

Працюючі в «тіньовому» секторі, на жаль, не бачать особливих проблем в отриманні «тіньової» заробітної плати, бо до їх кишені надходить «чистий дохід». Але погодившись працювати на таких умовах, вони повинні знати, що добровільно позбавляють себе належних соціальних гарантій. Усна домовленість жодним чином не фіксується юридично, роботодавець сплачує стільки, скільки вважає за потрібне і доти, поки вважає за потрібне. Працівник не має жодних доказів на підтвердження дійсного розміру своєї заробітної плати та трудового стажу і офіційно вважається не працюючим.

 

 

 

            За інформацією відділу з питань

                                                   праці та зайнятості управління соціального захисту населення райдержадміністрації


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь