Малотокмачанська громада

Запорізька область, Пологівський район

1 жовтня - Міжнародний день людей похилого віку

Дата: 28.09.2018 13:21
Кількість переглядів: 420

1 жовтня весь світ відзначає Міжнародний день людей похилого віку,  який проводиться з метою залучення уваги всього людства на потреби старшого покоління. Повага до старших — одна з головних цінностей людської моралі. Саме тому в 1990 році Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення про заснування Міжнародного дня літніх людей, призначивши його на перший день жовтня.    

 Україна, як повноправний член ООН, підтримала ініціативу міжнародного співтовариства і з 1991 щорічно відзначає цей день, а починаючи 2004 року  відзначає і День ветерана.

      За міжнародною класифікацією, особою похилого віку вважається той, хто досяг 65 років. Таких у світі нині - понад 629 мільйонів, тобто майже кожна десята людина на Землі. До 2050 року кількість їх у багатьох розвинених країнах збільшиться вдвічі, а загально -- до 2 мільярдів осіб.

В закладах охорони здоров’я Запорізької області приділяється особлива увага жителям відділених районів сільської місцевості, самотнім громадянам похилого віку, ветеранам війни, інвалідам, які мають труднощі у безпосередньому відвідуванні лікувальних закладів.

Лікувально-профілактична  допомога зазначеним категоріям осіб в закладах охорони здоровя області надається позачергово. Весь обєм діагностичних обстежень цієї категорії хворих виконується за бюджетні кошти.

            Всього в нашій області зареєстровано 491415 осіб, старше працездатного віку; з них чоловіків – 144316 (29,4 %), жінок – 347099 (70,6 %). Працюючих – 10045 (2,6 %).

            Охоплено медичним оглядом – 328452 особи (66,8 %), взято на «Д» облік – 38546 (10,2 %). Оздоровлено амбулаторно – 336127 (68,4 %), в стаціонарах на дому – 167635 (38,5 %), денних стаціонарах – 43091 (9,4 %), санаторно-курортно- 2643 (0,5 %).

            Загальна кількість ветеранів війни  - 52726 осіб; з них пройшли щорічні профілактичні огляди та оздоровлені амбулаторно – 48127 осіб, отримали стаціонарну медичну допомогу – 16021 особа.  

Як показує практика, літні люди потребують захисту, і це не дивлячись на той факт, що найчастіше вони, на відміну від дітей, мають багатий досвід, відмінні професійні навички та мудрість, якої ще не дістає підростаючому поколінню. І все ж, за інших, здавалося б рівних умовах, вони піддаються дискримінації за віковою ознакою, нерідко опиняючись за межею бідності, у злиднях і не затребувані суспільством по справедливості і набутої вікової гідності.

В наймудрішій книзі на землі, Біблії, відкрито говориться, що від нашого ставлення до матерів і батьків напряму залежить наша власна тривалість життя. Нехтуванням проблемами літніх  людей ми сіємо наші власні майбутні проблеми.

Міжнародний день людей похилого віку покликаний висловити визнання особам старшого віку за їх внесок у розвиток людського потенціалу та економіки, звернути увагу суспільства на проблеми глобального постаріння населення. Довге життя – ознака доброго здоров’я. Пам’ятаймо і надалі про свій невідплатний борг перед ветеранами та громадянами поважного віку. Робитимемо все, щоб вони щоденно відчували повагу і турботу, мали гідний рівень життя, не втрачали суспільної активності.

Генеральна Асамблея ООН закликає державні структури та владу, громадянські організації та бізнес, а також суспільство в цілому звернути та зосередити увагу на сприянні в вирішенні проблем літніх людей. Всіляка підтримка, використання їх (за бажанням) як трудового ресурсу, надання знижок та пільг в обслуговуванні, особлива увага державних органів і медпрацівників – все це сприятиме підтриманню здоров’я та соціальної активності громадян похилого віку.

З метою висвітлення наявних проблем та шляхів їх вирішення, надання рекомендацій літнім людям щодо зміцнення здоров’я тощо, рекомендуємо Вам не лише використовувати місцеві та регіональні ЗМІ, випуск санбюлетенів,оформлення санкутків і т. ін., але й ініціювати проведення масових акцій,свят,прес-конференцій, зустрічей спеціалістів з населенням тощо.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора

Авторизація в системі електронних петицій

Ще не зареєстровані? Реєстрація

Реєстрація в системі електронних петицій


Буде надіслано електронний лист із підтвердженням

Потребує підтвердження через SMS


Вже зареєстровані? Увійти

Відновлення забутого пароля

Згадали авторизаційні дані? Авторизуйтесь